LPG' li Araçların Bakım ve Kontrolleri

LPG' li Araçların Bakım ve Kontrolleri

1-ATEŞLEME SİSTEMİNDE YAPILACAK KONTROLLER

* Buji tırnak aralığı kontrol edilmelidir. Tırnak aralığı büyüdükçe yanma yeterince olmayacağından araçta yakıt sarfiyatı artar ve çekişten düşer.

* Distribütör içindeki platinlerin kontak aralığı kontrol edilmelidir. Bu aralık 0.45-0.50 mm olmalıdır.

* Aracın Avans Kontrolü; Avans Tabancısı ile 800-850D/Dk için 10 derece, 3000-3500 D/Dk için 27 derece olmalıdır.

*-Avansın öngörülen değerde olmaması (düşük olması) durumunda; bujiler zamansız ateşleme yapacak, bu durum motorun teklemesine veya çekişten düşmesine neden olacaktır.

* Avansın öngörülen değerde olmaması (yüksek olması) durumunda; bujiler motorun yanma odaları iç yüzeylerinde, silindirde subap tablalarında ve yuvalarında aşınma hatta söz edilen metal bölgelerde erime meydana gelecektir.

* Ayrıca yolda LPG ile giderken motor subapları normal, benzinle giderken ise sesli yani şakırtılı çalışacaktır. Avansın düzgün bir şekilde ayarlandığı pratik olarak araç durduğu yerde araca patinaj çektirilerek anlaşılır. Bu durumda motor stop etmemelidir.

* Dönüşüm öncesinde aracın bakımlarının yapılmış olması ve ayarlarının iyi olması gerekmektedir. Aracın ateşleme sistemi kontrol edilmeli, yakıt sisteminin (karbüratör temizliği) bakım ve ayarı yapılmalıdır.
 

Devamını oku: LPG' li Araçların Bakım ve Kontrolleri

CNG OTO DOĞALGAZ NEDİR?

LOVATO CNG DÖNÜŞÜM

Milyonlarca yıl önce yaşamını yitirmiş organik kökenli bileşikler yeraltında bataklık kenarlarında birikir.  Sıcaklık, basınç ve çeşitli organizmaların etkisiyle bir bozunmaya uğrar bu bozunma sonucu bir hidrokarbon yapısı oluşturur. Bu yapı metan, etan, propan gibi gazların bileşiminde olduğu zaman yanıcı bir gaz olan doğalgaz oluşur. Petrolün bir türevi olan doğalgaz günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle enerji üretim tesislerinde kojenerasyon gibi enerji ve ısı üretiminin birlikte olduğu sistemlerde vazgeçilmez bir yakıttır. Doğalgaza çeşitli prosesler uygulanarak kullanım alanları artırılabilmektedir. Bu yollardan birisi de sıvılaştırılmış doğalgazdır.

“Compressed Naturel Gas” yani “Sıkıştırılmış Doğal Gaz” diye adlandırılan CNG, doğal gazın yüksek basınçlarda 200 / 250 barda özel kompressörlerle sıkıştırılmış halidir. CNG; Sıvı doğalgaz olan LNG' den farklı olarak yüksek maliyetli soğutma ekipmanları ve işlemleri gerektirmeden gaz halde depolanır.

Devamını oku: CNG OTO DOĞALGAZ NEDİR?

''LPG '' Otogaz Nedir?

LOVATO LPG NEDİR ?

Sıvılaştırılmış petrol gazı (Liquified Petroleum Gas) anlamına gelen LPG, bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Dünyada ilk olarak 1810'da İngiltere'de kullanılan LPG, petrolün rafinerilerde işlenmesiyle ya da doğal gaz yataklarından üretilir. Dünyada doğal gaz üretimindeki artışa bağlı olarak LPG üretimi de her yıl ortalama %2 oranında artış gösterir.

LPG, normal şartlar altında gaz fazında bulunur. Fakat basınç altında ve sıvı halde saklanır. Taşıma ve depolama için sıvı hale getirilen LPG, gaz fazında tüketilir. Yanıcı ve parlayıcı özelliğe sahiptir. Suda çok az çözünür. Renksiz ve kokusuzdur. Bu nedenle gaz kaçağı durumunda fark edilebilmesi için merkaptanlar veya kükürt bileşenleriyle kokulandırılır. Hava içinde %2 ila %9 arasında bulunması patlama riskini doğurur.

Devamını oku: ''LPG '' Otogaz Nedir?

Çevre Dostu LPG

LPG OTOGAZ ÇEVRE DOSTUTüm dünyada artan nüfus, sanayileşme ve kırsaldan kente göçler sonucunda; çevre sorunları, sürdürülebilir yaşam kalitesi ve genel anlamda dünyanın geleceği ön plana çıkmaktadır.

Gelişen teknolojiler sayesinde insanoğlunun çevreye ve doğaya bilinçsiz, olumlu-olumsuz katkıları daha iyi anlaşılmakta ve genel olarak "yaşanabilir bir dünya" kavramı endişe verir bir biçimde sorgulanmaktadır.

"Yaşanabilir bir dünya" ile birlikte enerji gereksinimine yönelik düşünce ve çalışmalar gelecek konusunda bugünden alınması gereken önlemlere yer vermektedir.

Ulusal ve uluslararası bağlamda pek çok sorgulama ve çalışma yapılmakta ve çeşitli zorlayıcı önlemler alınmaktadır.

Kyoto Protokolü Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli, Avrupa Birliği'nin değişik yönetsel yaklaşımları, "yaşanabilir bir dünya" kavramı ve "sürdürülebilir enerji geleceği" ile ilgili çalışmaların önde gelenleridir. Türkiye'nin de taraf olduğu Kyoto Protokolü, özellikle karbon salınımı, ozon tabakasına olumsuz etkileri bilinen "sera gazı" etkisi ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda temel referans noktasıdır.

BM Uluslararası İklim Değişikliği Paneli, değişik kimyasal bileşiklerin sera gazı etkilerini genel kabul görür biçimde saptamıştır.

Devamını oku: Çevre Dostu LPG

NEDEN OTOGAZ ?

NEDEN OTOGAZ ? LPG NEDİR ?

LPG NEDİR? LPG OTOGAZ SİSTEMLERİ ARAÇLARDA NASIL ÇALIŞIR?

• Yaygın olarak "Tüpgaz " adıyla bilinen LPG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı ) ülkemizde ısıtma, ısınma, aydınlatma ve motorlu araçlarda kullanılan yaygın bir enerji kaynağıdır. LPG renksiz ve kokusuz bir gazdır. Ancak oluşabilecek bir sızıntının hemen anlaşılabilmesi için rafinerilerde özellikle kokulandırılmıştır. Ham petrolün, rafinerilerde arıtılmasıyla veya doğalgazdan elde edilir. Gazın bileşimi %70 Bütan (C4 H10), %30 Propan (C3 H8) 'dir. Havadan ağır, yanıcı bir gazdır. LPG havadan ağır olduğu için kaçak durumunda su gibi akar ve en derin yerde birikir.

• İlk olarak: A.B.D. San Diago Gas-Electric Company tarafından denenen LPG, benzine alternatif bir yakıt olarak kullanılmaya başlanmış ve tüm dünyada kullanımı çok hızlı bir şekilde yayılmıştır. 1975 yılında Rusya da LPG ile çalışan ilk araç piyasaya çıkarılmıştır. Halen A.B.D ve Avrupa ülkelerinde kullanımı teşvik edilen ve benzinin alternatifi bir yakıttır. Başta A.B.D , HOLLANDA, İTALYA, JAPONYA, FRANSA, BELÇİKA olmak üzere birçok gelişmiş ülkede milyonlarca araç LPG OTOGAZ sistemine sahiptir.

Devamını oku: NEDEN OTOGAZ ?

ANKAOTOGAZ İSKİTLER SIRALI SİSTEM GAZ AYARI

 Büyüksanayi sebzebahçeleri caddesi (eski 1.cadde) No:68/C

İskitler/Ankara

0 (312) 342 1 444 -  0 (555) 997 55 33

MUSTAFA BİLSELOĞLU

İSKİTLER LPG OTOGAZ BAKIM SERVİSİ

Lpg Arıza Tespiti

Gaz Ayarı

Tank Değişimi

Gaz Kaçak Testi

Otogaz Bakım Servisi