LPG OTOGAZ MARKASI AKL & ANKA OTOGAZ AKL GAZ AYARI     LPG OTOGAZ MARKASI ALDESA & ANKA OTOGAZ ALDESA GAZ AYARI     LPG OTOGAZ MARKASI ATİKER & ANKA OTOGAZ ATİKER GAZ AYARI     LPG OTOGAZ MARKASI BRC & ANKA OTOGAZ BRC GAZ AYARI            LPG OTOGAZ MARKASI LANDI & ANKA OTOGAZ LANDI GAZ AYARI LPG OTOGAZ MARKASI LOVATO & ANKA OTOGAZ LOVATO GAZ AYARI                 LPG OTOGAZ MARKASI STARGAS & ANKA OTOGAZ STARGAS GAZ AYARI     LPG OTOGAZ MARKASI ZAVOLİ & ANKA OTOGAZ ZAVOLİ GAZ AYARI     LPG OTOGAZ MARKASI MİMGAS & ANKA OTOGAZ MİMGAS GAZ AYARI

 

LPG OTOGAZ ÇÖZÜM MERKEZİ

 

LPG OTOGAZ ÇÖZÜM MERKEZİ

LPG OTOGAZ ARIZALARI

 

Anka Otogaz: Her marka Sıralı sistem LPG'li araçlarınızın Filtre değişimleri, Arıza tespiti, Tank değişimi ve Gaz kaçak testi yaparak araçlarınıza bilgisayar ortamında gaz ayarı yapılmaktadır.

 

 

LPG ENJEKTÖR SESİ

LPG enjektör sesi kimi zaman enjektörlerin ömrünün bitmek üzere olduğunun habercisi kimi zamanda enjektörün normal olarak sesli çalışma özelliğinde sahip olmasından kaynaklanır. Örneğin Landirenzo enjektörler gürültülü çalışırken valtek tip enjektörler daha sessiz çalışır. 

LPG Enjektör Sesi

LPG enjektör sesi konusuna yorum yapacak olursak LPG enjektörleri benzin enjektörleri yada dizel enjektörleri gibi yakıtı içine alıp soğuyarak çalışmazlar. LPG enjektörleri regülatörden gelen hava halindeki LPG'yi ecudan aldığı sinyal doğrultusunda sırayla yanma odasına gönderirler. Bu nedenle benzin ve dizel enjektörleri gibi içerisine sıvı yakıt almadıkları için kuru kuruya çalışırlar.Bu sebepten dolayı benzin enjektörlerine göre ömürleri daha kısa olur. 

Yani LPG enjektörün içindeki valfler kuru kuruya çalıştığından dolayı zamanla enjektörün içerisinde bulunan valf ve contalarda aşınma meydana gelir. Bu nedenlerle LPG enjektörleri özelliğni kaybederek sürtünmeden ve aşınmadan dolayı LPG enjektör sesi meydana gelir.

LPG enjektör arızası durumunda araçta kullanılan LPG markasına göre takım yada tek olarak değişmesi gerekir. Ses yapan enjektörler değişim zamanının yaklaştığnın habercisidir.  

MAP SENSÖRLERİ HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER

MAP SENSÖRLERİ HAKKINDA TEKNİK BİLGİLERLPG Map Sensörü Neden Arıza Yapar?
 
Otogaz map sensörü arızası genelde üç sebepten dolayı meydana gelir. Arıza sebeplerinin başında maliyeti düşürmek için Çin Tayvan Endonezya gibi ülkelerde düşük kalitede map sensörü üretimi yaptırırlar. Bu sebepten dolayı map sensörlerinde kısa sürede arıza meydana gelmektedir.
 
Kaliteli ve orjinal map sensörlerinin üzerinde madein germany veya sadece germany yazar. 
 
İkinci sebep ise kullanılan LPG yakıtı ve filtre değişim bakımlarını zamanında yaptırmamaktan kaynaklanmaktadır. Özellikle katkılı otogaz kullanan ve filtresini zamanında değişmeyince katkılı otogazda bulunan yağ ve tıkalı filtreden geçen pislikler map sensörünün kısa sürede arıza yapmasına neden olur.
 
Map sensörü arızasına yol açan bir diğer sebepse LPG ecu sunde kısa devre olmasından dolayı otogaz map sensörü arıza yapar bu durum nadiren görünür.

LPG DE GAZ KESİKLİĞİ

LPG’de Gaz Kesikliği

  LPG ile çalışan araçların birçoğunda gaz kesme sorunu ile karşılaşılmaktadır. Aracın gaz kesmesinin bazı nedenleri vardır. Bu nedenler bilindiği ve çözümlendiği takdirde aracın gaz kesmesi gibi bir durumla karşılaşılması söz konusu olmayacaktır. LPG’de gaz kesikliğinin nedenlerini şu şekilde açıklayabiliriz.

 • LPG’de gaz kesikliğinin nedenlerinden biri, aracın ateşleme sisteminde bulunan bujiler ve buji kablolarıdır. Bujiler ve buji kabloları kalitesizse veya eskimişse aracın LPG’de gaz kesmesi karşılaşılabilecek bir durumdur.

LPG’de gaz kesikliği sorunuyla karşılaşılmasının nedenlerinden bir diğeri ise aracın gaz filtresinde bir sıkıntı olmasıdır. Eğer araç uzun yolda giderken gaz kesilmesi durumuyla karşılaşılıyorsa gaz filtresinde bir tıkanıklık olabilir. Bunun yanı sıra lpg filtresinin eskimesi de söz konusu olabilir. Bu durumda gaz filtresinin değişmesi gerekmektedir.

• Aracın LPG’de iken gaz kesmesinin en önemli nedenlerinden biri de aracın beynindeki elektronik bobinin içinde bulunan deliğin tıkanması durumudur. Elektronik beyindeki bobinin arızalanması ya da tıkanması durumunda parçanın değiştirilmesi ya da temizlenmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra aracın gaz kestiğinde otomatik olarak benzine geçmemesi de aracın beyninde bir sıkıntı olduğunu göstermektedir.

Devamını oku: LPG DE GAZ KESİKLİĞİ

LPG REGÜLATÖR DİYAFRAM DEĞİŞİM

Sıralı ve karbüratörlü sistem LPG beyinleri üç temel parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar diyafram  contalar ve metal kapaklardır. Metal kapaklar darbe almadığı sürece arıza yapacak parça değillerdir.

İthal markalarda LPG regülatör diyafram değişimi değişimi en ekonomik ve en doğru seçimlerden biridir. Daha öncede belittiğimiz gibi LPG regülatörleri üç ana parçadan meydana gelmektedir. Bu parçalardan en önemlisi diyafram ve contalardır. Çünki metal aksağam olan kısım sadece suyu ve gazı hapsetme işini gördükleri için yüz yıl kullanılsa dahi darbe almadıkları sürece arıza yapacak parçalar değillerdir. Regülatörde asıl görevi diyafram ve contalar üstlenir.

Zaman içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı diyafram ve contalarda aşınma sertleşme meydana gelir. Bu sebeplerden dolayı regülatörün düzensiz basınçta gaz göndemesine yanısıra su ve gaz kaçağı meydana gelmesine neden olurlar. İthal regülatör değişimi çok pahalı ve lüzumsuz olduğu için markanın üretici si olan firma regülatör tamir takımı üretip satmaktalar.

LPG regülatör diyafram değişimi avrupada oldukça yaygın olup ülkemizde pek bilinmemektedir. Bunun sebebi ise maddiyat peşinde koşan çıkarcı ustaların daha fazla para kazanma uğruna kaliteli regülatörü sökerek yerine ucuz regülatör takarak fazla para kazanma hırsından kaynaklanmaktadır.

 

LPG MAP SENSÖRÜ ARIZA BELİRTİLERİ

LPG MAP SENSÖRÜ ARIZA BELİRTİLERİSıralı otogaz sistemlerinde ise hem manifold basıncını hemde LPG regülatör gaz basıncını ölçerek LPG elektronik kontrol ünitesine gönderir. Map sensörünün ecu'ya ilettiği basınç değerleri ile araç gazda aynı benzindeki gibi çalışır. 

Sıralı sistem LPG'li araçlarda merak edilen soruların başında map sensörünün görevi nedir? ne işe yarar? sorusudur. Kısaca bu soruya herkesin anlayacağı şekilde açıklık getirelim. Map sensörü diğer adıyla basınç sensörü yeni nesil benzinli dizel ve sıralı otogaz sistemlerinin tamamında bulunan bir parça olup benzinli ve dizel araçlarda manifold basıncını ölçer.
 
LPG Map Sensörü Temizliği Nasıl Yapılır?
 
Daha öncede belirtiğimiz gibi map sensörleri genelde içerisine yağ ve toz gibi maddeler kaçmasından dolayı arıza yaparlar. Unutmayalımki sağlam map sensörü temizleme diye birşey yoktur. Bu yüzden sadece arızalı map sensörününün hortum girişlerinden bildiğimiz balata spreyi sıkarak içerisini temizleyip kurumasını beklemeliyiz. Arıza düzelirse düzelir aksi halde LPG map sensörü tamiri olmadığı için yeni alınması gerekir.

LPG SİGORTASININ ATMA SEBEPLERİ

LPG Sigortasının Atma Sebepleri

 -Kesici Valflerin Kısa Devre Yapması

 -Akü Takviyesinden Dolayı LPG Sigortası Atması

 -LPG Düğme Arızası

 -Aracın Alt Kısmındaki LPG Kablolarının  Kısa Devre Yapması

 -Düşük Amper Sigorta Kullanılması

 -Yüksek Şarj Kaynaklı Sigorta Atması

 -LPG Tesisat Kablolarının Gevşek Olması

 -LPG Kablo Tesisatına Su Alması

 -Sıralı Sistem Araçlarda Sürekli LPG Sigortası Atması

Kesici Valflerin Kısa Devre Yapması

Tüm LPG sistemlerinde şamandıra, beyin, gaz valfi olmak üzere üç adet 12 volt kesici valf bulunmaktadır. Valfler içerisinde bulunan bobin sargı kontak ceyranından gelen 12 wolt elektirik ile kesici görevi yaparlar.  Zaman içinde Valflerdeki kablo sargısı aşırı kullanımdan ve araca yapılan akü takviyesinden dolayı ısınarak kısa devre yapmaya neden olup aracın LPG sigortası atmasına neden olmaktalar. Bu gibi durumlarda arızalı valf bobini tespit edilerek değişim yapılması gerekir.  Aksi taktirde sürekli LPG sigortasının atmasına yol açacaktır.

Devamını oku: LPG SİGORTASININ ATMA SEBEPLERİ

LPG ECU ARIZASI VE SEBEPLERİ

LPG Ecu Arızası ve Sebepleri

LPG Ecu Arıza Sebepleri

Sıralı Otogaz sistemlerinde yaşanan LPG Ecu arızası ve sebepleri hakkında kısaca bazı bilgiler paylaşalım. LPG,li araç sahiplerinin sıkça sorduğu, LPG Ecu  neden arıza yapar? sorusuna her araç sahibinin anlayacağı şekilde örnekler vererek konuya açıklık getirelim. Aracın bilinçsiz şekilde motorunu yıkatmak ve su çukrlarından geçmek LPG ecu arızası sebeplerinin başında gelmektedir. Üretici firmalar Ecu üreticileri her ne kadar ecu'nün içene su girişini engellemek için silikon ve kauçuk malzeme kullansalarda ecu soket  bağlantılarının olduğu yerlerden su almaktadır.

Ayrıca yağmurlu havalarda yollarda oluşan su yoğunlugu nedeniyle bazı araçlarda Ecu beyinlerinin motorun alt kısmında olmasından kaynaklı daha çabuk su teması oluşup Ecu beyninin arızalanmasına yol açar.  Ecu kablo tesisatları Motor içersinde oluşan yüksek ısı dolayısıyla kablo tesisatlarında kavrulma yaşanıp kısa devreye yol açarak LPG Ecu arızasına yol açmaktadır. LPG ecu arıza sebepleri arasında son olarak araçlara takviye yapılması durumunda yüksek voltajdan Ecu beyninin arıza yapmasına yol açar. Arızalanan Ecu yerine yenisi veya tamirat yapılmışı takılmadan önce LPG tesisatında kısa devre kontrolu yapılması gerekir aksi taktirde kısa devre varsa yeni takılan ecu arıza yapacaktır. 

LPG Ecu Arıza Belirtileri Nelerdir? 

Devamını oku: LPG ECU ARIZASI VE SEBEPLERİ

LPG'li ARAÇLARINIZ KESİKLİK YAPIYORSA

LPG'li ARAÇLARINIZ KESİKLİK YAPIYORSA

 

LPG beyinlerinde(regülatör) elektronik bobinin içindeki bulunan mıknatısın bulunduğu yerdeki minik delik tıkanmış olabilir veya yay eğrilmiş olabilir. Bunun neticesinde de araç LPG de kesiklik yapabilir.

LPG beyin bobini arızalı ise araç LPG de kesiklik yapar.

Bujiler veya buji kabloları eski veya kalitesiz ise araç hem benzinde hem de LPG de kesiklik yapabilir.

Araç LPG yi kesik kesik alıyorsa gaz filtresi tıkalı olabilir. Ya da şamandıranın içinde bulunan gazın geçtiği yerdeki iğne deliği büyüklüğündeki kısım tıkanmış olabilir. Araç uzun yolda LPG de kesiklik yapıyor sonra açılıyorsa gaz filtresi tıkalıdır.

Araç benzinle çalışırken ayar yapılmalıdır. Aksi halde motor düzensiz ve tekleyerek çalışır. Bu ayarın gerektiği gibi yapılmaması durumunda ise motorun ihtiyaç duyduğu yakıt gerek benzin gerekse gaz pozisyonunda yeteri miktarda motora gidemeyeceğinden motorun düzensiz ve tekleyerek çalışmasına sebep olacaktır.

Devamını oku: LPG'li ARAÇLARINIZ KESİKLİK YAPIYORSA

LPG'li ARACINIZDA GAZ KOKUSU VARSA

LPG'li ARACINIZDA GAZ KOKUSU VARSAAracınız ister enjeksiyonlu olsun ister karbüratörlü olsun gaz kokusu lpg li her aracın başına gelebilir.

Aracınızdan gaz kokusu gelmesinin sebeplerini altta sıraladım.
 
1- Katkılı otogazların bir miktar koku yaptığını artık herkes biliyor. Koku katkılı bir gaz almanızın ardından başladı ise onu bitirip başka bir istasyondan farklı lpg almanızı öneririm.
 
2- Gaz kokusunun diğer ve en önemli sebeplerinden biri de kaçak olmasıdır. Lpg sisteminin borularından, bağlantı vidalarından, enjektör hortumlarından vs. kaçak olursa koku yapar. Bu kaçağı tespit etmek için mutlaka bir lpg ciye gidip makineyle Gaz kaçak testi yaptırmanızı öneririm. 
Lpg tankı üzerindeki şamandıra yoğun lpg kaçağı olması halinde otomatik olarak gazı keser. Ancak bunun için gazın çok yoğun kaçması gerekir. Yani az kaçaklarda bu sistem iş yapmaz. Lpgciler makinayla detaylı olarak kaçak olup olmadığını kontrol ederek kaçağı tespit ederler.
 

ANKAOTOGAZ İSKİTLER SIRALI SİSTEM GAZ AYARI

 Büyüksanayi sebzebahçeleri caddesi (eski 1.cadde) No:68/C

İskitler/Ankara

0 (312) 342 1 444 -  0 (555) 997 55 33

MUSTAFA BİLSELOĞLU

İSKİTLER LPG OTOGAZ BAKIM SERVİSİ

Lpg Arıza Tespiti

Gaz Ayarı

Tank Değişimi

Gaz Kaçak Testi

Otogaz Bakım Servisi